Onze club onze toekomst

Week van de scheidsrechter

23 september 2021

Ook dit jaar is er weer de ‘Week van de scheidsrechter’.
Van 25 september tot en met 3 oktober spreken we de waardering uit naar alle scheidsrechters sportbreed, maar bovenal binnen onze club!

Wist je dat er ieder weekend ongeveer 1,2 miljoen voetballers actief zijn op de Nederlandse voetbalvelden? Daartegenover staat een bescheiden aantal van ongeveer 35.000 (assistent) scheidsrechters.

Die scheidsrechter, je weet wel die eenzame man (soms vrouw) met een fluitje, die er normaal niets van snapt. Die steevast tégen je fluit. Toch is het de scheidsrechter die het iedere week mogelijk maakt dat we ons geliefde voetbalspelletje kunnen spelen.

Het is de uitdaging voor de scheidsrechter om in een split second de juiste beslissing te nemen.

Op het veld bij de amateurs geen VAR, geen Studio Sport of een herhaling van de situatie vanuit allerlei hoeken. Nee, je moet het doen met je eigen waarneming. Of je moet het doen met wat de spelers en supporters er van vinden. Doe je het goed hoor je niks, doe je het niet goed dan hoor je van alles. Kan het een keer andersom?

Voor degene langs de kant en op het veld, hierbij een paar vragen. Ik geef jullie bedenktijd. Bedenktijd die de scheidsrechter niet heeft. Die ‘split second’ weet je wel.

Vraag 1:
De doelverdediger gooit de bal van binnen het eigen strafschopgebied opzettelijk en met kracht tegen de tegenstander aan, die binnen het speelveld, maar buiten het strafschopgebied staat. De scheidsrechter onderbreekt hiervoor het spel. Hoe wordt het spel hervat?

A: Met een indirecte vrije schop.
B: Met een scheidsrechtersbal.
C: Met een directe vrije schop.
D: Met een strafschop.

Vraag 2:
De doelverdediger heeft, op de grond liggend, nog één vinger op de bal. Mag de bal nu worden gespeeld?

A: Alleen door de tegenstander.
B: Alleen door een medespeler.
C: De bal mag niet meer gespeeld worden.
D: De bal mag door iedereen gespeeld worden.

Vraag 3:
Tijdens een correct genomen vrije schop schiet een speler de bal snel met opzet voorzichtig tegen een tegenstander, die vlak voor de bal staat aan, om de bal nogmaals te kunnen spelen. Wat zal de scheidsrechter nu moeten beslissen?

A: Hij laat gewoon door spelen.
B: Hij onderbreekt het spel en laat de vrije schop overnemen.
C: Hij toont de nemer de gele kaart en laat de vrije schop overnemen.
D: Hij toont de nemer een gele kaart en kent een indirecte vrije schop toe voor de tegenstander.

Vraag 4:
Een doelverdediger wordt van het speelveld gestuurd, omdat hij staande binnen zijn eigen strafschopgebied een tegenstander door een grof gebaar heeft beledigd. De scheidsrechter heeft hiervoor het spel stilgelegd. Hoe hervat hij de wedstrijd?

A: Met een scheidsrechtersbal.
B: Met een strafschop.
C: Met een directe vrije schop of strafschop.
D: Met een indirecte vrije schop.

Vraag 5:
Een speler loopt kwaad het veld af, zonder zich af te melden. De aanvoerder meldt de speler af bij de scheidsrechter en wil een vervanger inzetten. De scheidsrechter weigert dit, ondanks het feit dat de betrokken speler geen overtreding begaan heeft, waarvoor wegzending noodzakelijk was. Handelt de scheidsrechter juist?

A: De scheidsrechter handelde alleen juist, indien er reeds drie spelers waren vervangen.
B: De scheidsrechter handelde juist omdat de betrokken speler zich niet had afgemeld.
C: De scheidsrechter handelde juist, omdat bij kwaad weglopen geen vervanging is toegestaan.
D: De scheidsrechter handelde volledig juist.

U kunt uw antwoorden tot en met 3 oktober mailen naar: secretariaat@olympiaboys.nl.

En ach, mocht je toch al de moeite nemen om de mail te sturen dan zou een complimentje richting onze scheidsrechters niet misstaan. En het zou nog mooier zijn wanneer je het mailtje toch stuurt je aan te melden om scheidsrechter of assistent scheidsrechter te worden. Want zonder bestaat er geen voetbal.

Een voetbalwedstrijd fluiten. Hoe moeilijk kan dat nu zijn?

Is je interesse gewekt om ook eens een potje te fluiten, neem dan contact met mij op!

Ik wil je vragen om geheel ‘coronaproof’ jouw blijk van waardering te tonen aan de scheidsrechters die in deze week een wedstrijd voor Olympia Boys begeleiden of het nu een van onze clubscheidsrechters is of van een andere vereniging of van de KNVB.

Met sportieve groet,
Paul van den Hurk
Scheidsrechters coördinator

  • PeterGillis.nl
  • Kringloop ONA