Onze club onze toekomst

Bedank jouw scheidsrechter!

4 oktober 2022

Van 1 oktober tot 9 oktober vindt dit jaar de ‘Week van de scheidsrechter’ plaats.Alle scheidsrechters in welke sport dan ook krijgen dan positieve aandacht!

Het is zomaar een willekeurige zondag in 2030. Op ons mooie sportpark staat er  een wedstrijd van ons 2e om te beginnen. Maar het kan ook onze veteranen,  1e of 3e elftal zijn. Of misschien een jeugd elftal…

Het is 12.10uur. Om 12.00ur zou ons 2e beginnen aan hun competitiewedstrijd tegen een geduchte concurrent. Maar de tegenstander komt nog niet uit hun kleedlokaal. Nadat de aanvoerder van ons 2e meerdere malen naar hun kleedlokaal is gegaan komen ze naar buiten. Wat blijkt bij buitenkomst, de tenues van de tegenstander lijken wel erg veel op het blauw/zwart van die van ons. Daarop worden na de nodige discussie de gele tenues voor de dag gehaald.

Wie gaat er beginnen met de aftrap, wie begint er met wind tegen? Alweer een discussie. Na 5 minuten over en weer trapt de tegenstander af, nadat iemand ‘beginnen’ heeft geroepen en heeft ons 2e in ieder geval de eerst helft wind tegen.

De tegenstander gaat meteen fel van start. De bal gaat in hoog tempo rond en ons 2e moet vol aan de bak. Wanneer ons 2e de bal eindelijk onderschept gaat hij in een kluts over de zijlijn.

Wie heeft als laatste de bal aangeraakt? Wat denk je? Een discussie.

Een beer van een vent die rechtshalf staat bij de tegenstander heeft de bal in de hand. Hij besluit in te gooien. Niemand durft tegen hem in discussie te gaan. Het spel gaat verder.

Er komt een diepe bal. Buitenspel? Geen idee, want er is geen assistent scheidsrechter. Het lijkt van wel, maar het gaat door. De speler van de tegenstander profiteert in ieder geval, buiten spel of niet.

Hij gaat alleen op doel af. Hij gaat vanaf de zijkant het strafschop gebied in. Hij schiet op doel. De bal lijkt via de zijkant van de buitenkant van het doel, dwars door een gat in het doelnet te gaan. Hoe kan dat dan? Heeft dat niemand gezien dat er een gat in het doelnet zat?

De tegenstander begint te juichen en claimt een doelpunt. De goalie van ons 2e is boos en moppert op alles en iedereen en wil een doelschop nemen. Discussie.

Na zeker 7 minuten discussie, roept iemand aftrappen en staat ons 2e met 0-1 achter. Het spel gaat weer wat op en neer.

Dan stormt de snelle buitenspeler van ons 2e op langs bijna alles en iedereen van de tegenstander af. Op het moment dat hij op doel wil gaan schieten, krijgt hij een enorme trap tegen zijn schenen. Hij roept het uit van de pijn. Een medespeler van ons 2e roept luidkeels: ‘Overtreding’. De tegenstander die getrapt heeft roept ook: ‘Aansteller, watje, doorgaan’. Ongeveer 11 man in het blauw/zwart zijn boos, niet te spreken over de leider langs de kant. Want die raakt in verhitte discussie met de leider van de tegenstander. Het gaat er fel en onbehoorlijk aan toe.

Na een oponthoud van ongeveer 10 minuten voetballen we weer. En niet veel later schiet de spits van ons 2e op doel. Snoei hard, onderkant lat. De bal stuitert via de onder kant van de lat achter de lijn, of toch niet….

Moeilijk te zien voor iedereen op het veld. En er staat niemand met een vlag die de achterlijn in de gaten houdt. De tegenstander doet of zijn neus bloed en voetbalt door als of er niets aan de hand is.

Na ongeveer 40 minuten is de pijp bij de tegenstander een heel eind leeg. De aanvoerder van de tegenstander roept: ‘Rust’!

De tegenstander loopt richting kleedlokaal en laat ons 2e verbaast achter. Want er moest immers nog 5 minuten gevoetbald houden en er was toch oponthoud geweest. Ons 2e wil die 0-1 nog wegwerken. Maar die discussie levert ook niets op. De tegenstander gaat naar de thee, die nog niet klaar staat in het kleedlokaal.

Na 30 minuten rusten komen ze weer naar buiten, terwijl ons 2e (fit als ze zijn) na 15 minuten al lang weer buiten staan. Niemand kwam te tegenstander halen, dus ja. Dan blijven we toch zitten.

‘Aftrappen’, roept iemand. En we zijn begonnen aan de 2e helft…

Om een lang verhaal kort te maken. Wat een rommeltje zo’n wedstrijd met zoveel discussie, twijfel en ongemak.

Toch zitten we er niet ver vanaf, (voetbal)wedstrijden zonder scheidsrechter.

Daarom hebben wij als (assistent)scheidsrechters alle hulp nodig! Wij hebben hulp nodig om het voor ons leuk en uitdagend te houden.

Hoe kun jij het leuk houden als speler? Simpel: Geef eens een compliment aan de man of vrouw met de fluit of vlag. Geef een keer geen commentaar, ook als je zeker weet dat de (assistent) scheidsrechter fout zat.

Loop na afloop even naar de leidsman of leidsvrouw, bedank hem of haar voor gedane moeite.

Wat kun je nog meer doen dan?

Wordt verenigingsscheidsrechter, zodat we in de toekomst normaal kunnen blijven voetballen. Je zult merken dat het enorm leuk is om te doen en je bent nog lekker sportief bezig ook!

Voor de extra aandacht is er daarom de ‘Week van de scheidsrechter’.

Via deze weg wil ik al mijn collega scheidsrechters en assistent scheidsrechters bedanken voor jullie passie en inzet.

Wil jij ook vereniging scheidsrechter worden of ben je al vereniging scheidsrechter en wil je graag een cursus doen tot vereniging scheidsrechter?

Is je interesse gewekt? Wat is er mooier om zo de wedstrijden op ons mooie sportpark door te kunnen laten gaan… Dat is mooi, want deze cursus wordt binnen kort gegeven bij een van de voetbalverenigingen in de gemeente Asten en Someren. Geef je op bij de scheidsrechters coördinator van onze club middels een telefoontje of appje.Aanmelden graag voor 18 oktober.